Spletna vrtnarija

Oglasno sporočilo

Poišči rastlino
E-novice

Želite biti obveščeni o novostih v naši spletni vrtnariji, prejemati koristne nasvete o vzgoji rastlin,...

Elektronski naslov bo uporabljen izključno za obveščanje o novostih, akcijah ter podajanju nasvetov.

Pogoji uporabe Spletna vrtnarija in izjava o varovanju zasebnosti

Vsem vam, ki se vam ne ljubi brati dolgih pravnih obvestil, naj na kratko sporočimo:

Piškotki (cookies)

Piškotek je podatkovni element, ki ga spletna stran pošlje vašemu brskalniku in ki ga potem lahko hranite na vašem sistemu. Piškotki ne morejo pregledovati datotek na vašem računalniku ali prebrati piškotkov z drugih spletnih strani.

Uporaba informacij

Vse informacije, ki jih pridobimo v prej opisanih postopkih, uporabimo za izboljšanje kakovosti naših spletnih strani in za spremljanje statistike, ki je na ogled našim obiskovalcem in oglaševalcem.

Za informacije o tem, katere strani so uporabnikom všeč in katere ne, spletna-vrtnarija.com uporablja prej opisane tehnologije (piškotki). spletna-vrtnarija.com ne spremlja, kaj posamezen uporabnik bere - spremlja le število ogledov posamezne strani.

spletna-vrtnarija.com dnevno izdeluje statistiko obiska naših storitev, ki so na voljo obiskovalcem in oglaševalcem.

spletna-vrtnarija.com lahko to izjavo o varovanju zasebnosti po potrebi spremeni. Ta Izjava o varovanju zasebnosti je v veljavi od 24. avgusta 2012.

 

Park Wisley

Park Wisley je nedvomno eden najčudovitejših parkov na svetu. Nahaja se jugozahodno od Londona v pokrajini Surrey. Park je pod okriljem RHS (Kraljevega Hortikulturnega združenja) od leta 1903. Ponuja ogomno zbirko rastlin; od čebulnic, trajnic, okrasnih trav, vrtnic, gozdnih rastlin, rastlin za skalnjak, do grmovnic, okrasnega drevja, zelenjave in sadnega drevja.


Na poskusnih poljih preizkušajo nešteto novih vrst in sort rož in zelenjave. V parku preizkušajo nove obdelovalne tehnike, številni poizkusni vrtovi kažejo, kako se določene rastline obnašajo pod določenimi pogoji in v določeni kombinaciji. Park premore tudi ogromen rastlinjak, ki zavzema površino 10 teniških igrišč in je visok 12m. V njem so predstavljeni 3 klimatski pasovi: tropski, vlažni in suhi zmerni pas.

Park Wisley v vsakem letnem času ponuja obilico paše za oči. Kar težko se je odločiti v katerem letnem času je bolj očarljiv. Pozno pomladi se bohoti v prelivajočih se barvah in številnih cvetočih trajnicah, v zimskem času pa opazujemo različne strukture, barve lubja in cvetoče nepozebnike (Hamamelis). V spomladanskem času nas očarajo številne čebulnice, v jesenskem času pa žareče rdečerjave barve jesenskega listja in mehkoba cvetočih okrasnih trav.

 V zimskem času, ko ni obilice zelene barve, bela barva brez deluje svetlo in veselo, v pomladnem času pa elegantno in sveže.

                                         
 breze - pozno zimski pogled    breze - pomladanski pogled

 

Na gredah z okrasnimi travami je v pozno zimskem času, ko trave še ne odganjajo, lahko nekoliko pusto. V parku Wisley je še vedno mogoče opaziti silhuete nekaterih posušenih okrasnih trav, spet druge so že porezane. Med njimi pa na določenih mestih žarijo krokusi (Croccus) in pritlikave perunike (Iris reticulata). V pomladnem času pa svežino zelenih okrasnih trav poudarjajo cvetoči okrasni luki (Allium sp.)

 

greda s travami - zima  
 greda s travami - pozna zima    greda s travami - pomladi

 

Zunanjo okolico rastlinjaka je zasnoval priznani angleški krajinski oblikovalec Tom Stuart - Smith.
Valovito obliko rastlinjaka je prenesel v okolje rastlinjaka z nežnim valovanjem prepletenih lokov, ki jih je povezal drugega z drugim ter bližnjo okolico Wisleya.  Glavni vzorec se začne ob vhodu v rastlinjak od koder se vrsta paralelnih poti postopoma upogiba in križa, tako da ustvari vzorec gredic in travnikov, ki se začenjajo kot enostavni pravokotniki ter se razvijejo v vrsto srpastih vzorcev. Vsak niz ima tipičen način zasaditve. Nad to osnovno geometrijo je postavljen obodni vzorec pristrižene bukove žive meje, ki se začenja z vrsto visokih stebrov pred rastlinjakom in se nato nadaljuje v krivuljasto oblikovane nizko strižene žive meje.

rastlinjak, bukev, grede   rastlinjak, allium, bukev
grede pred rastlinjakom- zima   grede pred rastlinjakom- pomlad

 

 
pristriženi bukovi stebri - eden izmed tipičnih vzorcev sajenja- pozna zima   valovita oblika rastlinjaka - gredice pred nizko striženimi bukovimi živimi mejami - pomlad

 


Gredi s trajnicami je zasnoval vplivni Nizozemski vrtni oblikovalec Piet Oudolf. Zimski pogled  na grede s trajnicami, ki so porezane,  ni posebno atraktiven, se pa razprostira pogled na na jezero pred mogočnim rastlinjakom in pokrajino v ozadju. Pomladi pa grede zaživijo v harmoniji barv in struktur. 

grede s trajnicami, zima, rastlinjak   greda s trajnicami, pogled na rastlinjak
grede s trajnicami- pozna zima, pogled na rastlinjak   grede s trajnicami- pomlad, pogled na rastlinjak
Vodni motiv pozimi in pomladi v vsakem letnem času nosi svoj čar. Mačja meta (Nepeta faassenii) pomladi v nežnih modrikastih tonih privablja žuželke, v zimskem času pa s srebrnim nadihom krasi obrobje vodnjaka.

vodnjak, pozimi   vodnjak, nepeta, mačja meta, pomlad
vodnjak, pozna zima   vodnjak, pomladV parku Wisley je tudi knjižnica kjer imajo izredno zbirko knjig s področja praktičnega vrtnarjenja, vrtne zgodovine, vrtnega oblikovanja, sadjarstva in zelenjadarstva.

 

Pripravila:  Petja Pirnat


galerija:

vodni motiv telohi (Helleborus sp.) Persicaria bistorta, Rhododendron Cornus, Rubus Cornus, Rubus, Crocus notranjost rastlinjaka Betula, Crocus zeliščni vrt skalni vrt (skalnjak) lubje himalajske češnje (Prunus r.) skulptura- Henry Moore cvet nepozebnika (Hamamelis) in lipica (Epimedium)

Chelsea Flower Show 2009

Od 19.-23.maja je v Londonu potekala ena najprestižnejših razstav na področju hortikulture.

Kot vsako leto, je tudi letos privabila okoli 160.000 obiskovalcev, vstopnice pa so bile razprodane že mesec dni pred razstavo. V tem tednu se je vse v Londonu vrtelo okoli razstave, številne prestižne trgovine v bližini so s svojo okrasitvijo izložb naznanjale dogajanje, časopisi, radijske in TV postaje so bile polne razprav o dogajanju na razstavi.

 

s cetjem okrašene izložbe   a cvetjem okrašena izložba
Izložbe okrašene s cvetjem  

 

 

               

Letošnje leto je kar nekaj sponzorjev odpovedalo svojo podporo, zato je bilo število razstavnih vrtov praktično prepolovljeno. Organizator (Kraljevo hortikulturno združenje -RHS - Royal Horticultural Society) pa je to zadrego odlično speljal, saj na prvi pogled tega sploh ni bilo opaziti.

Razstava pokaže zadnje vrtnarske trende, najnovejše in najbolj zaželjene vrtnarske proizvode in ustvarja pravo pašo za oči. Podjetja, ki so kakorkoli udeležena na razstvi predstavljajo kakovost, kreativnost, tradicijo in so deležna medijske pozornosti.

Na razstavi smo lahko občudovali vzorčrne vrtove, mestne vrtove, podeželjske vrtove, Veliki paviljon, kjer se predstvijo vrtnarije oz. gojitelji rastlin s svojimi novostmi in domiselnimi predstavitvami rastlin, floristične umetnine, vrtnarske pripomočke in stroje, ter razne dodatke, ki sodijo k vrtu.

 

Tudi letos je kar nekaj vrtov dobilo zlato medaljo, naslov najboljšega razstavnega vrta pa je dobil vrt The Daily Telegraph Garden (sponzor The Daily Telegraph), švedskega krainskega arhitekta Ulfa Nordfjella, ki je kombinacija modernega, sproščenega švedskega stila in tradicionalnih angleških elementov. Prikazuje kako je v vrt mogoče združiti arhitekturo, umetnost, oblikovanje, obrt, ekologijo in hortikulturo. V vrtu so uporabljeni materiali kot so granit, jeklo, les, steklo, ki dajejo vrtu močno strukturo, minimalistična zgradba iz lesa in stekla omogoča pogled na vse strani, žive meje pa nudijo zasebnost. Vodni motivi, ‘’prosojnost’’ zgradbe, barve in močne strukturne zasaditve dajejo vrtu subtilen in edinstven značaj.

 

Ulf Nordfjell- The Daly Telegraph Garden   Ulf Nordfjell - zmagovalni vrt

zmagoviti vrt - The Daily Telegraph Garden - Ulf Nordfjell

 

   
   

                      

Zlato medaljo je dobil tudi veliki favorit, italijanski oblikovalec Luciano Giubbilei za vrt Laurent- Perrier Garden (sponzor Laurent- Perrier). Vrt je kombinacija klasične in moderne arhitekture povezane z umetnostjo in naravo. Stroge linije striženih živih mej iz gabra, tise in pušpana ustvarjajo različne nivoje in dajejo vrtu močno strukturo in občutek mirnosti, okrasne trave in zasaditev trajnic pa vrtu dajejo mehkobo in barvitost. Vrt dopolnjujejo vodni elementi in kiparske skulpture. Tudi v tem vrtu se močno odraža harmonija med vrtom, umetnostjo, materiali in opremo, ki skupaj ustvarjajo končno podobo.

 

Luciano Giubbilei- zlata medalja   Luciano Giubbilei - Laurent-Perrier Garden

zlata medalja za vrt Laurent - Perrier Garden - Luciano Giubbilei

 

   

   

           

Zlato medaljo in nagrado za najboljši urbani vrt je dobila oblikovalka Kate Gould z vrtom Eco Chic (sponzor Helios). Ideja vrta je, kako je možno z malo domišlije ponovno uporabiti materiale, ki bi jih sicer zavrgli in ustvariti lepo podobo znotraj urbanega prostora. Tudi v mestnem okolju je mogoče ozeleniti prostor privlačno in ustvariti majhen vrt, ki je lep vse leto, hkrati pa nudi prijeten pogled tudi za tiste ki živijo nad vrtom (npr. v stolpnici). Vertikalna zasaditev predstavlja živ kontrast s kamnito steno. Prepustne površine omogočajo zajemanje in ponovno uporabo deževnice.

 

najboljši urbani vrt Eco Chic - Kate GouldKar nekaj vrtov je predstavilo v svojih zasaditvah zelene stene, še vedno pa je tudi veliko zasaditev s trajnicami v stilu cvetočega travnika.

 

  vertikalna zasaditev- ozelenjena stena

vertikalne zasaditve - ozelenitve sten

 

   

vertikalna zasaditev - ozelenitev stene

   

          

V velikem paviljonu so se razstavljalci predstavili z novimi sortami in z barvitimi predstavitvami skušali pritegniti svojo pozornost.

 

barvita postavitev zelenjave   bogata predstavitev pelargonij

pisana postavitev zelenjave

 

  obsežen sortimant pelargonij

romantičena predstavitev vrtnic

   
romantična postavitev vrtnic    

        

Številni ponudniki opreme in dodatkov za dom in vrt prodajajo papirnate prtičke s cvetličnimi motivi, prte, predpasnike, klobuke, mila in kreme iz cvetlic, ....škarje za vrt, rokavice za delo z zemljo, kanglice za vodo, škornje, dežne plašče,...vse na temo cvetja in vrtnarstva, na alei pod platanami.

Tako si ob koncu dneva, po razstavi prijetno utrujen od številnih vtisov in "borbe za dober fotografski posnetek", a hkrati poln novih idej in navdihov.

 

Petja Pirnat


galerija:

karte za Chelsea Flower Show so bile razprodane že mesec dni pred razstavo aranžmaji pred vhodom v Tiffany reklama za travne tepihe..trava je bila umetna travniški videz zasaditve s trajnicami skulpture- Corten steel sculpture Big Bite – Nigel Hall počivalnik počivalnik vrt Kanarskih otokov (Canary Islands Spa Garden) - vodni motiv vrt QVC - 'mehka' zasaditev s trajnicami Foeniculum vulgare in Iris sibirica zelenjavo lahko gojimo tudi v zabojčkih... vrt The Quilted Velvet Garden - žameten rožnat videz (Impatiens) vodni motiv s preslico elegantna kombinacija stekla in belega cvetja širok izbor host Allium Diascia šopek angleških vrtnic počitek na travi
Dogodki
Zanimivosti
Park Wisley

Park Wisley je nedvomno eden najčudovitejših ...

Park Wisley

Chelsea Flower Show 2009

Od 19.-23.maja je v Londonu potekala ...

Chelsea Flower Show 2009